2016. január 25., hétfő

Hogyan működik a polarizált napszemüveg lencse?

Hogyan működik a polarizált napszemüveg lencse?
Hogyan működik a polarizált napszemüveg lencse?
A polarizált lencsés napszemüvegek speciális szemüvegek, melyeket a verőfény csökkentésére és a kontrasztérzékenység növelésére terveztek. A verőfény eltorzítja a tárgyak valódi színét és nehezebben megkülönböztethetővé teszi őket.

A hagyományos napszemüvegekkel ellentétben a polarizált napszemüvegek szelektív módon blokkolják azt ahelyett, hogy a teljes látómezőt elhomályosítanák. A hagyományos napszemüvegek csökkenthetik a verőfény hatását, de ugyanakkor a környezet finom részleteit is eltakarhatják, a lencsék árnyalásához használt festőanyag révén.

A polarizált lencsék átlátszó anyagból -általában üvegből vagy műanyagból- készülnek, melyek bizonyos fényhullámokat blokkolnak.  A napszemüvegek és a fényképezők lencséi a felületről érkező becsillanás (pl. egy tóról vagy egy autó motorháztetőjéről visszatükröződő fény) miatt gyakran polarizáltak.  Hasonlóképpen ahhoz, ahogyan a reluxák szabályozzák az ablakon áthaladó napfényt, a polarizáció a lencsén át érkező fénymennyiség akár 50%-át is képes blokkolni. A lencsén átnéző személy a legtöbb esetben így is tiszta képet kap, de csökkentett fényerővel és verőfény mennyiséggel.

Hogyan működik a polarizált napszemüveg lencse?

- Ha a fény visszapattan egy felületről, a hullámai általában egy adott irányban a legerősebbek: általában vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Ezt polarizációnak hívják. A felületről (pl. víz, út, fém) visszapattanó napfény általában vízszintesen tükröződik, intenzíven érkezve a szemlélődő szeméhez és verőfényt eredményezve. A legtöbb polarizált lencse apró függőleges csíkokat tartalmaz, amelyek csak a függőleges szögben érkező fényt engedik a viselő szeméhez. Becsillanás így nem keletkezik, mivel a vízszintes fényhullámok nem jutnak át a függőleges szűrőn.

A lencsék polarizációja különböző mértékben és módokon történhet. A legtöbb olcsó árú polarizált napszemüveg esetében egy vékony filmréteget alkalmaznak a lencse egyik oldalán. A jobb minőségű lencséknél ez a filmréteg laminálással a lencseanyag két rétege közé kerül, így az nem karcolható meg vagy dörzsölhető le.  Továbbá, minél vastagabb a film, annál jobb polarizációt biztosít.

Manapság a polarizált napszemüvegek napról napra népszerűbbek a sportolók (beleértve a síelőket, golfozókat, kerékpárosokat és futókat) és az átlagemberek körében. Bár drágábbak hagyományos társaiknál, a polarizált napszemüvegek hatékonyan csökkentik a becsillanást, ha nem vízfelületről, hanem pl. hóról vagy üvegről van szó.  A polarizáció a sofőrök számára is hasznos, mert a speciális lencsék lecsökkentik az útfelületről érkező verőfényt és tükröződéseket.