2016. január 20., szerda

Fontos a gyermekeknek napszemüveget viselniük?

A gyermekeknek fontos napszemüveget viselniük
A gyermekeknek fontos napszemüveget viselniük
Bevett szokás a gyerekeket napra engedés előtt naptejben „megfürdetni” és sapkát rájuk adni. De napszemüveget is adsz rájuk? Gondoltál már arra, hogy esetleg fontos lehet? Napszemüveget érdemes viselni, mivel az ultraviola sugarak hatása megnövelheti a szürkehályog és egyéb szemproblémák előfordulását.  De ha gyermeked ellenkezik, ne erőltesd ezt. Napszemüveg helyett napellenző vagy a napsugarakat a szemektől távoltartó sapka jobb megoldás lehet csecsemők, kisgyermekek és akár néhány idősebb gyermek esetétben is.

A 10 éves kor alatti gyermekek fokozottan ki vannak téve az UV-sugárzás által okozott bőr- és szemsérülésnek. Szemhéjaikon és szemei környékén a bőr sokkal érzékenyebb és sérülékenyebb a felnőttek bőrénél. Kb. 10 éves korig a gyermekek szemlencséi tiszták, így több napsugárzás hatolhat át rajtuk, ami nagyobb mértékben okozhat UV-sugárzással kapcsolatos szemelváltozásokat.

Gyermekeinknek már korán meg kell tanítanunk a napszemüveg viseletének fontosságát - éppen úgy, ahogy megtanítjuk őket a fogmosásra és a biztonsági öv használatára, hogy élethosszig kitartó jó szokások váljanak ezekből számukra!

Szerencsére a jó minőségű napszemüvegek a szem körüli bőrt és a szemet is védik.  A 6 hónapos kor alatti gyermekeket nem szabad kitenni a napfénynek, 6 hónapos koruk után pedig szabad téren érdemes napszemüveget viselniük. Ha receptre felírt szemüvegre van szükségük, ugyanolyan jellegű napszemüveget is viseljenek.

Néhány helyzet, ahol érdemes alkalmazni a  gyermekek részére gyártott napszemüvegeket:

- Cseréld ki a napszemüveget, ha a lencsék már karcosak és válaszd a polikarbonátból készült lencséket, amelyek extra ütközésvédelmet biztosítanak. Ez különösen jól jöhet, ha gyermeked sportolás közben viseli őket.
- Kültéri játéknál, bármilyen évszak során.  A nap egész évben erősen süt és kifejezetten káros hatású lehet a téli hónapok során, amikor a napsugarak visszatükröződnek a fehér hóról.
- Bármely alkalommal, amikor gyermeked vízközelben tartózkodik, legyen szó medencéről, tengerpartról vagy tópartról. A hóhoz hasonlóan a vízfelszín is visszatükrözi  a napsugarakat és ez éles becsillanást hozhat létre. 
- Ha gyermeked vidámparkba vagy sporteseményre készül. A kevés árnyékkal rendelkező területeken eltöltött hosszú órák megkövetelik a napszemüveg által nyújtott védelmet.
- Autóban utazás közben. Te sem vezetnél erős (és a többi autóról visszatükröződő) napfényben napszemüveg nélkül, így hát árnyékold le megfelelően gyermeked szemeit is.  Bár a kocsiban elkerülhetik az UV-sugárzás általi károsodást, a napszúrás okozta fejfájás sem épp vicces dolog.