2016. január 14., csütörtök

Hogyan állapítsuk meg, hogy a napszemüveg hamis-e vagy eredeti?

Az Interneten nagyon sok oldalon árulnak napszemüvegeket. Ezek közül sokan állítják, hogy azok eredetiek, míg másik nem állítják őket eredetinek, de ügyes trükkökkel elérik, hogy a replikákról a vásárló azt gondolja. A valóságban csak az okos vásárlók tudják eldönteni, melyik oldalban lehet megbízni. Az alábbi útmutató segíthet neked annak eldöntésében, melyik oldal árul eredeti termékeket.

- Visszavételi irányelvek: kerüld el az olyan weboldalakat, amelyek nem veszik vissza a termékeiket.

- Figyelj a megfogalmazásra és az alkalmazott kifejezésekre. A legtöbb hivatalos, eredeti napszemüveget árusító viszonteladó tudatni fogja veled, ha a termékei eredetiek. Tehát keresd az eredetiség-garanciát.

- Minőség: ha egy weboldal állítása szerint az általuk árusított napszemüvegek „nagyon jó minőségűek”, ez aggodalomra adhat okot. A márkás designer típusok nem véletlenül márkásak – a márka felel a minőségért és a minőség állandó. Tehát ilyen esetben jó minőségű másolatokról lehet szó.

Hogyan állapítsd meg, hogy eredeti vagy klón napszemüveggel van dolgod?
Hogyan állapítsd meg, hogy eredeti vagy klón napszemüveggel van dolgod?
- Vizsgáld meg a csomagoláson látható fotókat. A vadonatúj napszemüvegeket mindig dobozban csomagolva, törlőkendővel és garanciakártyával szállítják. Ne bízz meg az olyan eladóban, aki nem mellékeli ezen dolgokat.

- Olykor a ’designer’ cuccok másolatait „xyz designer által inspirált” felirattal látják el. Ne dőlj be ennek a trükknek, azért írják ki, hogy ne kerüljenek bajba.

- Garancia: Az eredeti napszemüvegeket árusító oldalak mindig külön nyilatkozattal garantálják az eredetiséget. Ha ilyet nem találsz, kezdhetsz aggódni.

- Ügyelj a hamis csomagolásokra. Mivel a hamis példányokat árusítók közül sokan tisztában vannak vele, hogy a vevő mire tekint első körben, így vagy megpróbálják lemásolni az eredeti dobozt vagy egy másik modell dobozát használják fel.

- Ügyelj a szemüvegek szárának belsején található kódra. Ha megtaláltad, keress rá a tervező oldalán és ellenőrízd, hogy a modellszám létezik, aktuális stílusra vonatkozik, a megfelelő színre hivatkozik, stb.

- Vigyázz az olyan üzletekkel, amelyek túl jónak tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek. 

- Végezz kutatásokat. Vedd ez ilyen munkát a későbbi jó üzlet előzetes szükségletének. Az Internet korában minden napszemüveg gyártónak saját weblapja van. Ezt érdemes kihasználnod. 

- Légy óvatos, ha az aukción az eladó a designer honlapjáról vett hivatalos fotókat tünteti fel. Lehet, hogy csak simán bemásolták a fényképet és megpróbálnak neked eladni valamit, ami csak hasonlít az azon láthatóra. Győződ meg arról, hogy az eladó nem a hivatalos fotókat tette ki. Ebben az esetben e-mail-ben kérj tőle pár valódi fényképet. Ha megkaptad a képeket, tüzetesen nézd át azokat, szokatlan részletek után keresve. 

- Hanyagold az olyan termékeket, ahol a „stílus” szó szerepel a címben. Ezekről egyszerűen üvölt, hogy hamisítványról van szó. 

- Kérdezz rá az eladónál, hogy 100%-ban eredetiek-e a termékei és ha netán kiderítenéd, hogy mégsem azok, visszatérítik-e a vételárat, valamint a csomagolási és kezelési költséget. Ha a válasz nem, légy óvatos.

Bármit is vásárolsz online, fontos megvédened magad. Designer napszemüveget csak olyan üzletben vásárolj, amely weboldalán egyértelműen feltünteti a kapcsolatfelvételi adatokat és a céges regisztrációs számot. A valódi online viszonteladóknak meg kell felelniük bizonyos szabályoknak, ezek közül az egyik, hogy a távolsági kereskedelemre vonatkozó törvényeknek megfelelő visszavételi szabályzattal rendelkezzenek. Ügyelj arra, hogy elolvasd a szállítási, visszavételi, felhasználói és adatvédelmi nyilatkozatokat még a vásárlás előtt.