2015. december 28., hétfő

Hogyan különböztessük meg az eredeti napszemüveget a hamisítványoktól?


Napszemüvegek az Interneten számos weboldalon kaphatóak. Közülük sok oldal állítja, hogy ezek eredeti példányok, míg mások nem igazán említik meg ezt, de elhitetik az emberrel, hogy az általuk árusított replikák eredetik.  Valójában csak az okos vásárló tudja megállapítani, melyik oldal közülük a megbízható. Ezen útmutatót követve saját belátásod alapján eldöntheted, mely oldalak árusítanak eredeti termékeket:

Hogyan állapítsd meg, hogy klónnal vagy eredeti napszemüveggel van-e dolgod?
- Visszavételi irányelvek Kerüld el azon weboldalakat, amelyek nem veszik vissza a terméket.

- Vizsgáld meg alaposan a szóhasználatot. A legtöbb, eredeti napszemüvegeket áruló hivatalos viszonteladó tudatni fogja veled, hogy eredeti terméket árul. Tehát keresd a garantált eredetiségre utaló szavakat.

- Minőség: Ha egy weboldal állítása szerint napszemüvegeik „nagyon jó minőségűek”, az aggodalomra adhat okot. A designer márkaneves napszemüvegek nem ok nélkül márkásak - a márka a minőséget reprezentálja és mindenhol állandó. A fent említett oldalak akár jó minőségű klónokat is árulhatnak.
- Vizsgáld meg a csomagolásról készített fotókat. A vadonatúj napszemüvegek mindig dobozban érkeznek, törlőkendővel és jótállási lappal. Ne bízz meg az olyan eladóban, aki ezeket nem biztosítja a napszemüveg mellé. Egyetlen esetben fordulhat elő, hogy ezek hiányoznak: ha a napszemüvegek nem vadonatújak - ez pedig amúgy sem jelentene jó üzletet.

- Néha a hamisított „designer” cuccokat „designer által inspirált” felirattal látják el. Ne ülj fel ennek a trükknek - csak azért írják ki, hogy ne kerüljenek bajba később.

- Garancia: Az eredeti napszemüvegeket árusító weboldalak mindig garanciát vállalnak az eredetiségre. Ha nem találsz ilyet az oldalon, kezdj el aggódni.

- Ügyelj a hamisított csomagolásra. Mivel a hamisítványokat árusítók közül sokan tisztában vannak vele, hogy vásárlójuk mire fog elsőre tekinteni, megpróbálják eredetinek beállítani a hamis dobozt vagy egy másik modell dobozát használják fel.

- Ügyelj a napszemüveg szárának belső részén lévő kódra. Ha megtaláltad, keress rá a designer weboldalán és ellenőrízd, hogy létező modellszámról, aktuális stílusról, megfelelő színről stb. van-e szó.

 - Vigyázz az olyan ajánlatokkal, amelyek túl jónak tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek. 

- Nézz utána a dolgoknak. Tekints az utánanézésre egy későbbi jó üzlethez szükséges munkaként. Az Internet korában minden napszemüveg gyártó saját weboldallal rendelkezik. Ezt érdemes kihasználnod.

- Légy résen, ha egy aukción az eladó a designer hivatalos fotóit használja fel.  Kimásolhatták az eredeti gyártótól a fotót és közben eladnak neked valami olyat, ami csak hasonlóan néz ki az azon látható termékhez. Győződj meg arról, hogy az eladó nem hivatalos fotókat használ-e fel. Amennyiben igen, kérj tőle pár valódi fotót e-mail-ben. Ha megkaptad a képeket, nézd át őket alaposan és figyelj meg bármilyen szokatlan dolgot rajtuk.

- Ne foglalkozz az olyan termékekkel, amelyik a „-stílus” szót/utótagot tartalmazzák a hirdetés címében. Erről egyszerűen üvölt, hogy hamisítványról van szó.

- Kérdezz rá az eladónál, hogy a termék 100%-ban eredeti-e és ha mégis kiderítenéd, hogy nem az, visszatérítik-e a pénzed, beleértve a csomagolási és szállítási költségeket. Ha a válasz ’nem’, érdemes óvatosnak lenned.

Ha online vásárolsz, fontos megvédened magad. Designer napszemüvegeket csak olyan webáruházakból vásárolj, amelyek a kapcsolatfelvételi adatokat és a céges regisztrációs számot jól láthatóan feltüntetik a weboldalukon. Az eredeti termékeket árusító online áruházaknak be kell tartaniuk bizonyos szabályokat, pl. kötelesek visszavételi tájékoztatót közzétenni, amely megfelel a távolsági eladási törvényeknek. Ügyelj rá, hogy elolvasd a szállítási, visszavételi, általános felhasználási és adatvédelmi tájékoztatóikat a vásárlást megelőzően.