2013. június 21., péntek

Hogyan védjük szemünket az UV sugárzástól?


Hogyan védjük szemünket UV sugárzás ellen
Védje szemét napszemüveggel

A nap ultraibolya (UV) sugárzása nem csak bőrünknek tud ártani, de szemünket és látásunkat is rongálhatja. A káros UVA és UVB sugárzástól szemünket legjobban az a napszemüveg védi, amely az UV sugárzás 100%-át képes elnyelni.

Napszemüveg viselés esetén pupillánk kitágul, ezáltal több fényt, és veszélyes UV sugarakat enged szemünk belsejébe. Ezért kifejezetten fontos, hogy napszemüvegünk UV szűrős legyen. 

Az UV sugárzás növeli a szürke hályog (cataracta) kialakulásának kockázatát, amely homályos látáshoz, illetve teljes vaksághoz is vezethet. A tartós UV sugárzás számos más szaruhártya degenerációt okozhat. Erős sugárzás következtében, a bőrhöz hasonlóan, a szem felszíne is megéghet. Bizonyos esetekben a szem körüli bőrfelületen rosszindulatú daganat is kialakulhat.

Szemünk megfelelő védelme érdekében a napszemüveg formáját is érdemes figyelembe venni. A sportos modellek szorosabban illeszkednek arcunkhoz, így kevesebb napsugarat engednek be oldalról.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a forma magában még nem elég, hiszen a fő szempont az, hogy a napszemüveg lencséje kiszűrje az összes káros UVA és UVB sugárzást. Ezért nem ajánlatos a legolcsóbb szemüvegekkel próbálkozni, mert nem biztos, hogy azok mindenben megfelelnek az előírt UV védelmi szabványoknak.


Ne feledkezzünk meg gyermekeink szemének védelméről sem. Ők jellemzően több időt töltenek a napon, mint a felnőttek, ezért is fontos odafigyelnünk látásuk megőrzésére. Mára már sokféle kivitelben, színben és mintával is kaphatunk gyermeknapszemüvegeket, amelyek követik a felnőtteknek szánt napszemüvegek stíluselemeit, és megfelelnek minden védelmi követelménynek.