2016. március 2., szerda

Hogyan válasszunk napszemüveget gyermekek részére

Napszemüvegek gyermekek részére
Napszemüvegek gyermekek részére
A gyermekek olykor elég durván és elővigyázatlanul játszanak. A napszemüvegek szétzúzódhatnak, összetörhetnek, megrepedhetnek vagy rájuk léphetnek. A törött napszemüvegek éles szélekkel bírnak, amelyek potenciálisan szem- vagy arcsérülést okozhatnak. Fontos olyan napszemüveget találni, amelyek egyrészt 100%-os UV védelmet biztosítanak, ugyanakkor biztonságos és okos választás egy aktív gyermek részére.

 A legtöbb szülő gondolkodás nélkül bekeni gyermekeit naptejjel, hogy védje őket a naptól, de vajon ennyire törődnek a szemeik védelmével is?

A nyári hónapok alatt a gyermekek sokat tartózkodnak szabad téren a meleg időjárásnak és a napfénynek örvendve, legyen szó tengerpartról vagy a hátsó udvarról. Nem elég felvenniük egy pólót, egy sapkát és magukra kenni némi naptejet. Az UV sugarak ugyanolyan károsak lehetnek a gyermekek szemeire, mint a bőrükre. Egy gyermek a szabad téren játékkal töltött időmennyiség miatt átlagosan háromszor több napfénynek teszi ki magát, mint egy felnőtt.

Mire érdemes figyelned, ha gyermekek részére választasz napszemüveget?

- Engedd át nekik a választás jogát. Nem neked kell majd viselned a szemüveget vagy hallanod a többi gyermek rájuk tett megjegyzéseit. Nagyobb esély van rá, hogy a gyermek viselni fogja, ha ő maga választhatja ki azt.
- Vizsgáld át a szemüveget tüzetesen. Ellenőrízd, hogy a lencsék nem karcosak-e, nem hajoltak-e el vagy nincs-e egyéb hibájuk, amely torzítaná a látást.  A nagyon fiatal gyermekek esetleg nem tartják fontosnak, hogy megemlítsék ezeket, tehát neked kell ellenőrízni mindezt még a vásárlást megelőzően.
- Duplázz rá! A napszemüvegek csak azon napsugarakat állítják meg, amelyik közvetlenül a lencsén át érkeznek. A szem körüli bőr továbbra is sebezhető marad az oldalról, felülről érkező vagy a hóról, homokról, vízről visszatükröződő sugarakkal szemben. Egy széles karimájú kalap viselése remek megoldás, mivel az a fentről és oldalról érkező sugarakat nagyrészt blokkolja, ugyanakkor az arcot és a nyakat is óvja.  A leginkább napfényes órák (10:00-16:00) alatt érdemes árnyékot keresni, ez további védelmet biztosít.
- Olyan szemüveget keress, amelyik az UV-A és UV-B sugárzást egyaránt 99-100%-ban blokkolja. Csak olyat vásárolj meg, amelyiken százalékban feltüntették az általa kínált UV-sugárzás védelem szintjét.   Minél nagyobb bőrfelületet fednek le, annál jobb, így keresd a nagyméretű, hajlított kialakításúakat.
- Használj játszótér-álló lencséket. A gyermekek hihetetlen sebességgel képesek futni, megbotlani, elesni és tárgyakról visszapattanni. Ezért napszemüvegeiknek igazodniuk kell az aktív életstílushoz.  Keress ütközés- és karcálló lencséket, amelyik nem ugranak ki a keretből. Hacsak nem orvos ajánlja, kerüld el az üvegből készült lencsetípusokat - a műanyag biztonságosabb. A keret hajlékony, de törhetetlen legyen Ügyelj rá, hogy a szemüveg szorosan illeszkedjen, közel az archoz.

Számos megfizethető árú gyermek napszemüveget találhatsz az CoolVision.hu weboldalon.