2016. március 23., szerda

A fotokromatikus lencsék előnyei és hátrányai

A színváltós lencseként is ismert fotokromatikus lencsék alkalmazkodnak a fényviszonyok változásaihoz, így segítenek az élesebb látásban. Igen hasznosak látásproblémákkal küzdő személyek, főleg fényérzékenyek esetében. A lencsék ultraviola sugárzás hatására elsötétednek és napszemüveg-szerű megjelenést vesznek fel. Beltéren vagy sötét környezetben visszaállnak eredeti állapotukra.

A fotokromatikus lencse előnyei

A fotokromatikus lencse előnyei
A fotokromatikus lencse előnyei
Számos előny szól a fotokromatikus lencsékkel bíró szemüvegek viselése mellett, többek között:
•    Többféle (szürke, barna) árnyalatban is elérhetőek, így az egyéni stílushoz igazíthatóak
•   A lencsék gyakori cseréje beltéren segít a szemfáradtság/terhelés csökkentésében és csökkenti a hunyorgást erős napfénynél. A lencsék által nyújtott sötétítés foka a fényerősségtől függ, így nem kell azon aggódnod, hogy kellemetlen lesz a viseletük.
•    Mindössze fél perc alatt sötétednek el vagy világosodnak ki újra és beltéren az átmeneti lencséken 5%-nyi színárnyalat marad meg.
•    Némi pénzt is megtakarítanak számodra, mivel nem szükséges külön receptet íratnod napszemüvegre és hagyományos szemüvegre.
•    Csökkentik az ultraviola sugárzással kapcsolatos érzékenységet. Ez egyben a korral járó szemproblémák, mint pl. a szürkehályog előfordulásának esélyét is csökkenti.
•    Tisztább látást biztosítanak, ezáltal nappali fényben a színek is élettel teltebbek.
•    Ideálisak azon felnőttek és gyermekek számára, akik nem szívesen hordanak két külön szemüveget. A fotokromatikus napszemüveg lencsék által nyújtott ultraviola sugárzás elleni védelem révén a szemek kivédhetik a jövőbeni szemkárosodást.
•    Könnyű anyagokból készülnek. Ezenfelül a különböző lencsefajtákra is alkalmazhatóak, beleértve a progresszív, a bifokális és az egyrétegű lencséket.

A fotokromatikus lencse hátrányai

A fotokromatikus lencse hátrányai
A fotokromatikus lencse hátrányai
Nem sok olyan okot hozhatunk fel, melyek folytán valakinek nem érné meg a fotokromatikus lencsékbe való befektetés, de csak a tisztánlátás kedvéért említsünk meg párat:
•    Előfordulhat, hogy kültéri fotózásoknál le kell őket venni. Ultraviola fénynek kitéve a lencsék elsötétednek, ezáltal a szemet is eltakarják. Így, hacsak nem a hipszter külső a cél, ilyenkor muszáj őket levenni.
•    Bár néhány gyártó autózáshoz alkalmas lencséket is kínál, a fotokromatikus lencsék nem működnek az autóban, mivel a szélvédő blokkolja az UV-sugarakat. Ugyanakkor a kabriók sofőrjeire ez nem feltétlenül érvényes.
•    Polarizált fotokromatikus lencsék még kaphatóak, ezért a fényérzékeny szemek nem részesülnek biztos védettségben az erős verőfénnyel szemben. Jó hír viszont, hogy a gyártók a polarizálást várhatóan pár hónapon belül a fotokromatikus lencsék esetében is megoldják.