2015. december 20., vasárnap

A tökéletes napszemüveg kiválasztása - sokkal több egy divatcikknél



Manapság sokan hordanak napszemüveget divatból. Egyértelmű, hogy az embernek fontos az arcához tökéletesen passzoló stílusút megkeresnie, de a napszemüveg nem pusztán egy kiegészítő, amivel sztár módjára járhatunk-kelhetünk az utcán. A helyes napszemüveg viselésével megakadályozhatjuk az ultraviola (UV) sugárzás által okozott rövid- és hosszútávú szemkárosodást is.
A tökéletes napszemüveg kiválasztása

Ami azt illeti, számos tanulmány bizonyítja, hogy a Napból származó ultraviola sugarak megnövelik a szürkehályog, illetve sok egyéb, vakságot okozó betegség, sőt, akár a szemrák esélyét. Ezért már az olcsó, UV védelem nélküli napszemüvegben, intenzív UV sugárzásnál eltöltött pár óra is vaksághoz vagy szemrákhoz vezethet, bármilyen ijesztően is hangzik.

Ezért fontos, hogy következő napszemüvegünket egy csúcsminőségű, elismert márkától vásároljuk meg.   Továbbá, hogy segítsünk a jó döntésben, alább közzéteszünk néhány megfontolásra érdemes, lényeges tényezőt, amit érdemes figyelembe venni napszemüveg vásárlásnál.

1. 100%-os UV-védelem - ügyeljünk rá, hogy következő napszemüvegünk maximális védelmet biztosítsanak a szemeinknek. 100%-os UV védelmükkel kivédik a káros UV-sugarakat és kellemessé teszik a napsütésben tartózkodást.

2. A nagyobb mindig jobb - a szemeket minél jobban le kell fedni a napsugarak elől, hogy azok károsodását megelőzhessük. Ezért leginkább a túlméretes és a fejet körülölelő stílusú, UV védelemmel ellátott napszemüveget érdemes választani.

3. Le a sötéttel - bár jól néznek ki és lefedik a szemet, az csak tévhit, hogy a sötétebb árnyalatú napszemüvegek jobban is védik azt. Bár egyes modellek közülük remek UV védelemmel bírnak, a sötétebbek nem feltétlenül nyújtanak nagyobb védelmet - ez pusztán csak berögzült tévhit.

 4. A polarizált lencsék fontossága - a polarizáció a közhiedelemmel ellentétben nem véd az UV sugarak ellen. A lényege, hogy a reflektív felületekről (mint pl. járda, utak, vízfelület) érkező becsillanást meggátolja. Ugyanakkor a polarizált napszemüveg melletti döntés kifejezetten fontos lehet, ha vezetés közben vagy a napon használnánk azt, mert segíti a látást.

5.  A pénz nem számít - a kisebb vagyonba kerülő dizájner napszemüvegek nem feltétlenül védenek a legjobban a napsugárzás ellen. Ezért érdemes mindig az UV-védelemre és a polarizált lencsékre koncentrálni és nem az árcédulára.

A tökéletes napszemüveg kiválasztása
A tökéletes napszemüveg kiválasztása
Összességében elmondható, hogy a napszemüvegek a megjelenésen kívül sokkal többről is szólnak. Védik a szemet a napsugarak ellen és főleg emiatt érdemes 100% UV-védelemmel bíró, polarizált napszemüveget választani - amit viselve biztonságban mehetünk bárhová is.