2013. június 20., csütörtök

Melyik a jobb: a polarizált lencsés napszemüveg vagy a nem polarizált?

UV szűrős vagy polarizált napszemüveg?
UV szűrős vagy polarizált napszemüveg?

Az egyik legtöbbet feltett kérdés napszemüveg vásárlás előtt: Mi a különbség a polarizált és nem polarizált lencse között?

Lássuk a választ! Szinte minden napszemüveg biztosít bizonyos fokú védelmet szemünknek a nap káros sugaraitól. Az UV szűrős napszemüveg csak a szemre káros UV sugárzást szűri ki, míg a polarizált szűrővel ellátott napszemüveg amellett, hogy véd az UV sugárzástól, csak a vízszintesen polarizált fényt engedi át, amely a fénynek kb. 50 százaléka. Ilyen szemüvegben nem zavar a víz csillogása és a fényes felületek visszatükröződése.

Az UV szűrős, és a polarizált lencsés napszemüvegek is rendelkeznek egy sötétebb árnyalatú bevonattal, amely csökkenti a fény intenzitását, viszont a polarizált lencsék számos előnnyel bírnak más UV szűrős napszemüveggel szemben. Viselésük különösen ajánlott síeléshez, autóvezetéshez, vitorlázáshoz, evezéshez, horgászathoz és más vízi sportokhoz, valamint minden olyan tevékenységhez, ahol a vízszintes felületekről visszaverődő, vakítófény bosszantó és zavaró lehet.

Mivel nem vagyunk egyformák, és igényeink sem egyeznek, néhányunknak akár hátrányt is jelenthetnek a polarizált lencsés napszemüvegek. A síelés szerelmesei többször is nyilatkozták, hogy a kisebb-nagyobb bukkanókat a hóban nehezebb észrevenni polarizált napszemüvegben. Ezt mindenki döntse el maga. Ami biztos, az, hogy a komfortot meg kell fizetni, ugyanis a polarizált lencsés modellek csaknem a duplájába is kerülhetnek a klasszikus UV szűrős napszemüvegeknek.

A legjobb és legújabb polarizáltlencsés napszemüvegek akár webáruházon keresztül is megvásárolhatóak.