2013. szeptember 23., hétfő

Hogyan válasszunk napszemüveget?Az elmúlt években a napszemüvegek reneszánszát éljük, ezért óriási választék tárul elénk a márkák, kinézet illetve a színek terén is. A széles kínálat hátulütője, hogy a számtalan stílusban pompázó napszemüveg közül nehezebben tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Hogyan válasszunk napszemüveget?
Hogyan válasszunk napszemüveget?
Melyek azok a tényezők, amelyeket figyelembe kell venni napszemüveg vásárláskor? 
- minőséges lencse
- kényelmes viselés
- stílus

A napszemüveg alapvető funkciója, hogy védje szemünket a káros UV sugárzástól, amely a legtöbb szembetegség kiváltó oka. Napszemüveg választáskor csak olyat vásároljon, amelynek lencséje 100%-os UVA és UVB védelemmel rendelkezik.


A napszemüveg kényelmes viselése (hordása) szintén elengedhetetlen. Amikor felpróbálunk egy napszemüveget fontos, hogy illeszkedjen az arcunkhoz, ne legyen túl hosszú a szára, ne lötyögjön a szemüveg, illetve a keret szélessége megfelelő legyen. Cipőt sem vásárolunk akkor, ha a próba alkalmával kiderül, töri a sarkunkat, nyomja a lábujjunkat, szorítja a lábfejet.


A stílus kiválasztása részben ízlés kérdése, másrészről pedig figyelnünk kell arra is, hogy a szemüveg formája jól álljon nekünk. A stílus meghatározza a formát, és minden archoz más forma illik. Először is állapítsuk meg milyen alakú az arcunk: kerek, ovális, hosszúkás, háromszög, fordított háromszög vagy szögletes. Minden arcformához összefoglaltunk pár jó tanácsot:

Hosszúkás arc: olyan szemüvegkeretet válasszon, amely szélesebb, mint az arcának legszélesebb része, ezáltal arca kerekebbnek fog tűnni.
- Kerek arc: téglalap alakú vagy szögletes szemüveg keretet válasszon ha lehet vastagabb kerettel.
Ovális arc: ehhez az arcformához szinte minden szemüveg jól illik, de a legjobban mégis a szögletes és a „körbeölelő” (sportos) napszemüvegek állnak.
Gyémánt alakú arc: keret nélküli szemüvegeket válasszon, esetleg még ovális szemüvegek is szóba jöhetnek. Kerülje a félkeretes szemüvegeket.
- Szögletes arc: keskeny keretű szemüvegek állnak a szögletes arcon a legjobban azokból is a kerek, vagy lekerekített formájúak.
Háromszög alakú arc: Ennél az arcformánál a „macskaszem” keretek jelentenek vizuális előnyt, főleg ha élénk színekben pompáznak.
Fordított háromszög alakú arc: Keret nélküli szemüvegek ajánlottak, világos színekből és anyagokból.


A legfontosabb tanács szemüveg vásárláskor talán az, hogy hagyatkozzunk szabadon az érzéseinkre. Ha valami azt súgja, ez az igazi napszemüveg számunkra, akkor nem érdemes tovább fontolgatni, várni, és találgatni, mert később bánni fogjunk, hogy nem azt a bizonyos modellt választottuk...

További napszemüveghez kötődő cikkeket a CoolVision weblapon találhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése