2016. március 23., szerda

A fotokromatikus lencsék előnyei és hátrányai

A színváltós lencseként is ismert fotokromatikus lencsék alkalmazkodnak a fényviszonyok változásaihoz, így segítenek az élesebb látásban. Igen hasznosak látásproblémákkal küzdő személyek, főleg fényérzékenyek esetében. A lencsék ultraviola sugárzás hatására elsötétednek és napszemüveg-szerű megjelenést vesznek fel. Beltéren vagy sötét környezetben visszaállnak eredeti állapotukra.

A fotokromatikus lencse előnyei

A fotokromatikus lencse előnyei
A fotokromatikus lencse előnyei
Számos előny szól a fotokromatikus lencsékkel bíró szemüvegek viselése mellett, többek között:
•    Többféle (szürke, barna) árnyalatban is elérhetőek, így az egyéni stílushoz igazíthatóak
•   A lencsék gyakori cseréje beltéren segít a szemfáradtság/terhelés csökkentésében és csökkenti a hunyorgást erős napfénynél. A lencsék által nyújtott sötétítés foka a fényerősségtől függ, így nem kell azon aggódnod, hogy kellemetlen lesz a viseletük.
•    Mindössze fél perc alatt sötétednek el vagy világosodnak ki újra és beltéren az átmeneti lencséken 5%-nyi színárnyalat marad meg.
•    Némi pénzt is megtakarítanak számodra, mivel nem szükséges külön receptet íratnod napszemüvegre és hagyományos szemüvegre.
•    Csökkentik az ultraviola sugárzással kapcsolatos érzékenységet. Ez egyben a korral járó szemproblémák, mint pl. a szürkehályog előfordulásának esélyét is csökkenti.
•    Tisztább látást biztosítanak, ezáltal nappali fényben a színek is élettel teltebbek.
•    Ideálisak azon felnőttek és gyermekek számára, akik nem szívesen hordanak két külön szemüveget. A fotokromatikus napszemüveg lencsék által nyújtott ultraviola sugárzás elleni védelem révén a szemek kivédhetik a jövőbeni szemkárosodást.
•    Könnyű anyagokból készülnek. Ezenfelül a különböző lencsefajtákra is alkalmazhatóak, beleértve a progresszív, a bifokális és az egyrétegű lencséket.

A fotokromatikus lencse hátrányai

A fotokromatikus lencse hátrányai
A fotokromatikus lencse hátrányai
Nem sok olyan okot hozhatunk fel, melyek folytán valakinek nem érné meg a fotokromatikus lencsékbe való befektetés, de csak a tisztánlátás kedvéért említsünk meg párat:
•    Előfordulhat, hogy kültéri fotózásoknál le kell őket venni. Ultraviola fénynek kitéve a lencsék elsötétednek, ezáltal a szemet is eltakarják. Így, hacsak nem a hipszter külső a cél, ilyenkor muszáj őket levenni.
•    Bár néhány gyártó autózáshoz alkalmas lencséket is kínál, a fotokromatikus lencsék nem működnek az autóban, mivel a szélvédő blokkolja az UV-sugarakat. Ugyanakkor a kabriók sofőrjeire ez nem feltétlenül érvényes.
•    Polarizált fotokromatikus lencsék még kaphatóak, ezért a fényérzékeny szemek nem részesülnek biztos védettségben az erős verőfénnyel szemben. Jó hír viszont, hogy a gyártók a polarizálást várhatóan pár hónapon belül a fotokromatikus lencsék esetében is megoldják.

2016. március 13., vasárnap

HOGYAN VÁLASSZUNK ARCFORMÁNKHOZ NAPSZEMÜVEGET – ONLINE ÚTMUTATÓ

Különféle formájú arcokhoz való napszemüvegek
Különféle formájú arcokhoz való napszemüvegek
Napszemüvegek annyi fajta stílusban, árban és kivitelben kaphatóak, hogy olykor igen nehéz eldönteni, melyik is a legjobb választás. Mit is érdemes keresned egy napszemüvegben? Három fontos faktort: magas szintű szemvédelem, kényelem és fantasztikus kialakítás.

Ú napszemüveged védelmet kell biztosítson az ultraviola sugárzás ellen, amely a napsugárzás egy olyan része, ami a szembetegségek kialakulásához is hozzájárul. Ajánlott olyan lencsékkel felszerelt napszemüvegek után nézned, amelyek az UV-A és UV-B sugárzás 99-100%-át kiszűrik. A  címkén vagy az UV 400 vagy a 100% UV védelem feliratot keresd.

Olyan napszemüveget találni, amit szeretni is fogsz, sokkal könnyebb, ha még a vásárlás előtt elkezded átgondolni a lehetőségeidet.

Napszemüveg választásnál elgondolkodtató, hogy hogyan is választhatod ki az arcformádhoz legjobban illő keretet?

Először is, állapítsd meg az arcformádat. Hét különböző alapformáról beszélhetünk: kerek, ovális, hosszúkás, háromszög, fordított háromszög, gyémánt és négyzet. Miután megállapítottad, kövesd útmutatónkat, hogy megfelelő keretformát válaszhass hozzá:

-    Hosszúkás arc: olyan keretek, amelyek az arc legszélesebb részénél szélesebbek vagy pont olyan szélesek
-    Kerek arc: szögletes vagy négyzetes, vastagabb keretek
-    Ovális arc: a legtöbb keret illik hozzá, de főleg a négyzetes és hajlított fajták
-    Gyémánt formájú arc: perem nélküli, kihangsúlyozott szemöldökvonallal ellátott vékonyabb keretek
-    Négyzet formájú arc: finomabb peremű, valamint kerek, ovális, akár macskaszem stílus és vékonyabb keretek
-    Háromszög formájú arc: színes keretek, macskaszem stílus, egyenes felső vonallal rendelkező keretek
-    Fordított háromszög formájú arc: perem nélküli keretek, világos színben, könnyű anyagokból gyártva

A kiválasztott napszemüveg keretének méretének arányosan igazodnia kell az arcodhoz. Apróbb vonások esetén nem érdemes túlméretes kereteket favorizálni, mivel még jobban lekicsinyítik az arcot.

2016. március 2., szerda

Hogyan válasszunk napszemüveget gyermekek részére

Napszemüvegek gyermekek részére
Napszemüvegek gyermekek részére
A gyermekek olykor elég durván és elővigyázatlanul játszanak. A napszemüvegek szétzúzódhatnak, összetörhetnek, megrepedhetnek vagy rájuk léphetnek. A törött napszemüvegek éles szélekkel bírnak, amelyek potenciálisan szem- vagy arcsérülést okozhatnak. Fontos olyan napszemüveget találni, amelyek egyrészt 100%-os UV védelmet biztosítanak, ugyanakkor biztonságos és okos választás egy aktív gyermek részére.

 A legtöbb szülő gondolkodás nélkül bekeni gyermekeit naptejjel, hogy védje őket a naptól, de vajon ennyire törődnek a szemeik védelmével is?

A nyári hónapok alatt a gyermekek sokat tartózkodnak szabad téren a meleg időjárásnak és a napfénynek örvendve, legyen szó tengerpartról vagy a hátsó udvarról. Nem elég felvenniük egy pólót, egy sapkát és magukra kenni némi naptejet. Az UV sugarak ugyanolyan károsak lehetnek a gyermekek szemeire, mint a bőrükre. Egy gyermek a szabad téren játékkal töltött időmennyiség miatt átlagosan háromszor több napfénynek teszi ki magát, mint egy felnőtt.

Mire érdemes figyelned, ha gyermekek részére választasz napszemüveget?

- Engedd át nekik a választás jogát. Nem neked kell majd viselned a szemüveget vagy hallanod a többi gyermek rájuk tett megjegyzéseit. Nagyobb esély van rá, hogy a gyermek viselni fogja, ha ő maga választhatja ki azt.
- Vizsgáld át a szemüveget tüzetesen. Ellenőrízd, hogy a lencsék nem karcosak-e, nem hajoltak-e el vagy nincs-e egyéb hibájuk, amely torzítaná a látást.  A nagyon fiatal gyermekek esetleg nem tartják fontosnak, hogy megemlítsék ezeket, tehát neked kell ellenőrízni mindezt még a vásárlást megelőzően.
- Duplázz rá! A napszemüvegek csak azon napsugarakat állítják meg, amelyik közvetlenül a lencsén át érkeznek. A szem körüli bőr továbbra is sebezhető marad az oldalról, felülről érkező vagy a hóról, homokról, vízről visszatükröződő sugarakkal szemben. Egy széles karimájú kalap viselése remek megoldás, mivel az a fentről és oldalról érkező sugarakat nagyrészt blokkolja, ugyanakkor az arcot és a nyakat is óvja.  A leginkább napfényes órák (10:00-16:00) alatt érdemes árnyékot keresni, ez további védelmet biztosít.
- Olyan szemüveget keress, amelyik az UV-A és UV-B sugárzást egyaránt 99-100%-ban blokkolja. Csak olyat vásárolj meg, amelyiken százalékban feltüntették az általa kínált UV-sugárzás védelem szintjét.   Minél nagyobb bőrfelületet fednek le, annál jobb, így keresd a nagyméretű, hajlított kialakításúakat.
- Használj játszótér-álló lencséket. A gyermekek hihetetlen sebességgel képesek futni, megbotlani, elesni és tárgyakról visszapattanni. Ezért napszemüvegeiknek igazodniuk kell az aktív életstílushoz.  Keress ütközés- és karcálló lencséket, amelyik nem ugranak ki a keretből. Hacsak nem orvos ajánlja, kerüld el az üvegből készült lencsetípusokat - a műanyag biztonságosabb. A keret hajlékony, de törhetetlen legyen Ügyelj rá, hogy a szemüveg szorosan illeszkedjen, közel az archoz.

Számos megfizethető árú gyermek napszemüveget találhatsz az CoolVision.hu weboldalon.