2013. július 3., szerda

Milyen legyen a napszemüvegem lencséjének színe?

Milyen legyen a napszemüvegem lencséjének színe
Sötét lencse

A napszemüveg lencséjének színe amellett, hogy utal viselőjének karakterére, követheti a napszemüveg divatvilág aktuális árnyalatait. Akár világos, akár sötét vagy színes lencsét választunk, ügyelnünk kell arra, hogy napszemüvegünk megfelelő UV védelmet nyújtson, és megkönnyítse látásunkat erős fényviszonyok mellett.

Egyes lencseszínek javítják a kontrasztot. Ez legtöbb esetben hasznos, viszont a túlzottan kontrasztos napszemüvegek megnehezíthetik a színek megkülönböztetését. A közlekedésben résztvevő autósoknak, kerékpárosoknak és gyalogosoknak pedig létfontosságú és elengedhetetlen, hogy a közlekedési lámpa színeit meg tudják különböztetni. A legjobb megoldás az lenne, ha olyan napszemüveget vásárolnánk, amellyel több, különböző színű lencsét kapunk, és ezeket cserélgetni tudnánk a napszemüveg keretében attól függően, hogy épp milyen tevékenységet folytatunk. A mindennapi életben viszont ez nem túl praktikus, mivel folyton magunkkal kellene cipelni a különböző lencséket, így azokat állandó sérülésveszélynek tennénk ki. A legpraktikusabb megoldás tehát az, ha olyan napszemüveget választunk, amelynek lencséje a legjobban illik ahhoz, amit csinálunk.

       Íme, néhány tanács hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb lencseszínt a kívánt tevékenységhez:

- Piros illetve narancsszínű lencsék javasoltak a havas sportokhoz borús napokon.

- Ha vadászni szeretnénk a  narancs színű lencsék jól kiemelik a célpontokat.
- A rézszínű lencse a golfosoknak ajánlott, ugyanis megkönnyítik a golflabda követését a fűben és az égen.
- A kék és zöld lencsék javítják a kontrasztot. Ez jól jöhet teniszezés közben a sárga labda figyeléséhez.

- A szürke lencsék csökkentik a fény intenzitását anélkül hogy változna a kontraszt, vagy torzulnának a színek.
Barna lencsével részben javítható a kontrasztot, ugyanis kiszűri a kék fényt. Kiváló a havas sportokhoz, illetve a vadászathoz erős fényben és nyílt terepen.
- A sárga lencse, blokkolva a legtöbb kék fényt, jelentősen javítja a kontrasztot. Vezetéshez nem ajánlott, ugyanis nehezíti a színek megkülönböztetését.